• Home
  • Blogi

Jylyn laiton huostaanotto-blogi

Akselin huostaanottotouhu sellaisena kuin sillä on Jylyä ja Jylyn perhettä murjottu

Jylylle rangaistus koti-ikävästä: läheisyhteydenpito harvennettiin kolmannekseen

1/25/2016

19 Comments

 
Akselin Tuula Lahti "asiakassuunnitelmapalaverissa" 25.1.2016

Tuula Lahti: Ja sit meill on toinen asia, on,nää tapaamiset ja näitten tapaamisten seuraavien ajankohtien sopiminen ja sit nää puheluasiat.
Ja näist tapaamisista ja puheluista, niin meill on jääny nyt semmonen... äää... niinkun... aika 
vakava pelko siitä et ne vaikuttaa Jylyyn sillä tavoin negatiivisesti et hän ei pysty täysillä sitoutumaan siihen et hän asuu tässä xxxxx perheessä, et hän on ikäänkun koko ajan matkalla kotiin. Ja näit... Sen perusteella näit tapaamisii lähdetään nyt rajottamaan.

...
​
Äiti: Se läheisyhteydenpito on lapsen tarve jonka lastensuojelulain pitäs turvata ja  kaks tuntii viikossa on niin vähän et jos sitä aletaan rajoittamaan niin  sit jos, ymmärrätte 'katsoo SOS-lapsikylän työntekijöitä* että  mikä tän homman nimi on.
Sanna Lindroos: Jyly on alkanut oireilemaan näitten puheluitten ja tapaamisten jälkeen, hän on lyöny itseään, lyöny päätään, hän on ollu uneton, ruokahaluton...
Jylyn isoveli: Normaalia kaipaamista.
Äiti: Normaalia, hän hän ei tajua että miksi hänet on kaapattu. Eikä tietenkä tajuakaan ku mitään lastensuojelulain mukaisia perusteita ei ollu.
Tuula Lahti: Ja sitten viikon kestävä pimeän pelko oli, se on yks ehkä niitä kaikkein ehkä semmosia ihan hankalempia oireita mitä tässä on... Se oli tullu... puhelun jälkeen.
Äiti: Puhelun jälkeen pelänny pimeetä..?


Ollaan ihmetelty kun Jylyn on niin kauhean laiha, sitä on ihmetelty SOS-lapsikylän työntekijöille tapaamisilla, ja tänään palaverissa sijaisvanhemmille, mietitty johtuuko se sairastelusta sijaishuollon aikana. Jylyn vaikeasta olosta ja siitä, että kokemattomat pienen lapsen vanhemmat eivät pärjää sijaisvanhempina, ei ole kerrottu yhtään mitään ennenkuin vasta parin kuukauden jälkeen kun ilmoitetaan että läheisyhteydenpito karsitaan olemattomiin! Sosiaalityöntekijällä oh yhteistyövelvoite huioltajan kanssa, Tuula Lahden käsitys yhteistyöstä on se, ettei anneta tietoa lapsen ongelmista eikä anneta lapsen uusimpia papereita huoltajalle kun huoltajan pyytää.

Jylyn pimeän pelko sijaisperheessä ei ole mikään kumma sikäli, että kotona hän ei joutunut nukahtamaan yksin vaan äiti laittoi unimusiikin soimaan ja istui vieressä kunnes Jyly nukkui sikeästi. Sijaisperheessä jätettiin yksin omaan huoneeseen ja mentiin oman lapsen kanssa yhdessä nukkumaan, kertoi Jyly, ja että oli raskasta nukahtaa katsellen Aku-Ankkakirjoja. Unimusiikkia ei sijaisperhe järjestänyt kun ehdotettiin, ostettiin sitten Jylylle cd-soitin kaiuttimineen ja vietiin tapaamisella Tampereelle. Paha olo loppui tuttuun Dire Straitsin levyyn jota haluaa kuunnella aina nukkumaan mennessä. 

No, Jylyllä on ollut puhelu kotiin joka toinen päivä, tästä eteenpäin  se on vain kerran viikossa ja sijaisvanhemmat kuuntelevat vieressä mitä Jyly puhuu. 

Kahden tunnin valvottu tapaaminen on ollut joka viikko. Tästä eteenpäin vain joka toinen viikko. 

Jylyn kiireellisen sijoituksen perusteluna oli mm. "huoltajan kyvyttömyys tunnistaa lapsen pelkoja ja antaa tunnetukea".

Huostassa ei lapselle tarvitse antaa tunnetukea, hän on vain huostamateriaalia. Vai onko tämä  Akselin ja sijaisperheen yhteistyö tunnetukea: etäännytetään läheiset niin koti-ikävä vähenee! Lapselle on jo tehty niin paljon pahaa ettei hänen psykeään mikään voi korjata, ja aina vaan pahenee.

Jyly halusi, että tapaamisia "lähennetään" että kävisimme useammin. Näin vastataan "lastensuojelussa" lapsen tarpeisiin.Sijaisperhe ei suostu kertomaan, saako Jyly psyykkiseen huonovointisuuteensa jotain hoitoa. Käsittämätöntä, että tilanne on salattu äidiltä kuukausien ajan. Nyt on viety lapselta mahdollisuus saada merkittävästi tukea läheisiltäkin!

Hirviöitä ei ole vain elokuvissa, niitä on oikeasti olemassa ja niille maksetaan siitä palkkaa.


EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIEHEN KERTOMUKSESTA VUODELTA 2003:

"Sosiaalitoimen selvityksestä kävi ilmi, että pitkäaikaisen perhesijoituksen alussa tapaamisia ja puheluita vähennettiin säännönmukaisesti, jotta lapselle jäisi aikaa asettua, rauhoittua ja tutustua uuteen perheeseen. Myöhemmin, kun tilanne oli vakiintunut, yhteydenpitoa voitiin lisätä. AOA totesi, ettei lastensuojelulaki tunne sellaista siirtymä- tai rauhoittumisaikaa, jolloin lapsen tapaamisia tai muuta yhteydenpitoa olisi mahdollista vähentää tai tapaamisissa voitaisiin pitää taukoa sillä perusteella, että lapsen vakiintuminen säännönmukaisesti edellyttäisi sitä. Lapsen yhteydenpitoa koskevilla ratkaisuilla tulee aina olla lain mukaiset perusteet, joiden taustalla on lapsen yksilölliset olosuhteet ja lapsen etu. Ainoastaan nä mä perusteet voivat oikeuttaa tapaamisten vähentämisen myös sijoituksen alussa. AOA kiinnitti sosiaalitoimen huomiota asiaan (2833/3/13*)."

Jylyn tapauksessa ei edes ole kysymyksessä pitkäaikainen perhesijoitus vaan sepitetyin perustein tehty kiireellinen sijoitus.
​
​
19 Comments

Mitä sijaishuolto on Jylylle tarjonnut?

1/13/2016

7 Comments

 


 Akselin sosiaalihenkilöiden Tuula Lahden ja Raina Blomqvistin huostaanottoperusteluina ovat mm:
- Jylyllä ei riittävästi ikätovereiden seuraa
- äiti ei kykene huolehtimaan Jylyn kuntoutustarpeista (puheterapia ja toimintaterapia)
- lapsen ahdistus kun äidin toimesta lapsi on ollut tietoinen huostaanottoaikeista
- onko asunto riittävän lämmin talvella, lapsella riski sairastua infektioteuteihin
- lapsi käyttää kotona tietokonetta pelaamiseen täysin rajoittamatta 


Kotona asuessa Jylyllä oli 7,5 tunnin päiväkotipäivä samanikäisten seurassa, siitä 4 h eskari ja päälle 3,5 tuntia vapaata toimintaa. Jylyllä oli eskarissa hänelle rakkaita ja tärkeitä ystäviä. Jyly oli pienryhmässä ja hänen kehitystarpeensa oli huomioitu henkilökohtaisessa opetussuunnitelmassa yhteistyössä Tyksin kuntoutusohjaajan kanssa, myös toimintaterapeutin palautteet huomioitu mm. Jylyn HOIKS-palaverissa 21.10.2015. Toimintaterapia oli käynnissä ennen huostaanottoa, esim. juuri kiireellisen sijoituksen päivänä Jylyllä toimintaterapiaa. Puheterapia oli vihdoin järjestynyt vaikka Akselin sossut eivät antaneet sen järjestymiseen tukitoimia äidin toistuvista pyynnöistä huolimatta eivätkä tehneet sosiaalihuoltolain mukaista palvelutarpeen selvitystä ja sen vaatimia toimenpiteitä. Palaverissa 23.10.2015 lastenpsykiatriassa todettiin, että päiväkodin näkökulmasta Jylyn tilanne on hyvä eikä sieltä tuotu esiin huolta Jylystä. Jyly käytti tietokonetta kotona kehittävästi ja interaktiivisesti enimmäkseen muuhun kuin pelaamiseen, minkä ansiosta Jylyllä on todettu vahvuuksina hyvä visuaalinen hahmotus. Hänelle oli myös kehittynyt jopa keskustelemiseen riittävä englanninkielen taito suppealla sanavarastolla.


Akselin sosiaalijohtajan Pirjo Junnilan vahvistaman kiireellisen sijoituksen seurauksena sijaishuollon aikana 16.11.2015 - 13.1.2016  eli kahden kuukauden aikana,  Jylylle Akselin lastensuojelu Tuula Lahden ja Sanna Lindroosin toimeenpanemana on tarjonnut: 

 - 8 neljän tunnin eskaripäivää
- ikätovereiden seuraa sen lisäksi ilmeisesti vain yksi eskarikaverin vierailu sijaisperheessä. On kuulemma käyty leikkikentällä joskus sanoo sijaisperheen äiti, siellä varmaan talvella paljon kavereita... Sijaisperheessä juuri 3 vuotta täyttänyt taapero, johon Jyly on todella turhautunut kun se ei kasva eikä osaa leikkiä.
- useita rankkoja infektiotartuntoja
- ei yhtään kertaa toimintaterapiaa
- ei yhtään kertaa puheterapiaa
- jatkuva ahdistus huostaanotosta kun ei pääse vieläkään kotiin eikä Jyly ymmärrä mitään syytä siihen että sossut ovat kaapanneet hänet
- Jyly ei ole saanut käyttää sijaisperheessä tietokonetta lainkaan, hän vain pelaa pelikonsoleilla ja pelikoneella jollaista hänen käytössään ei kotona ollut koskaan

Jylyllä ei ole SOS-lapsikylässä sosiaalityöntekijää, joka huolehtisi hänen edustaan vaan hän on täysin Akselin huostasossujen armoilla. SOS-lapsikylän sosiaalityöntekijä Elisa Muurinen totesi, että he eivät millään tavalla puutu Jylyn asioihin/tilanteeseen, eivätkä keskustele niistä äidin kanssa, Jyly vain asuu ja elää SOS-lapsikylässä. Akselin huostasossujen sijoitus on ollut säilyttävää eikä Jylyn tarpeiden mukaista. Ja miksikäs ei, heillä on oikeus lapsen huonoon kohteluun, ei HEISTÄ  voida tehdä lastensuojeluilmoituksia.

Pyysin joulukuun alussa lastenneurologiaa järjestämään palaverin, jossa oli tarkoitus käsitellä Jylylle sopivaa sijaishuoltopaikkaa ystäväperheessä jossa 5- ja 6-vuotiaat pojat. Jyly olisi voinut siellä asuessa jatkaa omassa eskarissaan. Toivoin että Tyks olisi suositellut sitä Jylyn kehityksen ja psyykkisen hyvinvoinnin turvaamiseksi parhaana vaihtoehtona mikäli  perhe muuten olisi sijaisperheeksi sopiva. 

Palaveri  kutsuttiin koolle Tyksin lastenneurologian lääkäri Harri Arikan toimesta ja siellä oli ehdottamani sijaisperheen äiti myös paikalla. Mynämäen päivähoidon johtaja Santanen oli luvannut pitää Jylyn päiväkotipaikkaa odottamassa ainakin vuodenvaihteeseen asti, ettei anneta pois heti.

Akselin sossut olivat palaverissa mukana ja he ilmoittivat kylmästi että Jyly on ja pysyy siellä mihin he ovat päättäneet hänet sijoittaa eikä asiasta suostuttu enempää kesksutelemaan. Tyksin lastenpsykiatrian lääkäri Minna Karisalmen suuri  huoli Jylyn kehitystarpeista ja psyykkisestä hyvinvoinnista sekä moneen kertaan toteamansa tyytyväisyys Jylyn hyvästä tilanteesta omassa eskarissa  oli kadonnut siinä samassa kun Jyly oli kiikutettu Tyksin alueelta pois. 

Jyly Metsäjätti, ihana ja kiva ja oikeasti tasapainoinen lapsi - kuten (asiallinen) sijaisperhe hehkuttaa -  on tällä hetkellä pelkkää huostabisneksen materiaalia. Vailla mitään ihmis- ja perheoikeuksia, joihin Suomi on kansainvälisissä sopimuksissa sitoutunut ja laatinut niiden  mukaisen lastensuojelulain - joka on pelkkä satukirja jolle epäkelvot sossut vaan nauravat.


7 Comments

January 11th, 2016

1/13/2016

0 Comments

 
Jyly valvotulla tapaamisella 8.11.2016.

Jylyn yksi huostaanottoperuste Akselilla oli ettei Jylyllä ole kotonaan mahdollisuutta riittävään lepoon ja yöuneen. Miksiköhän hänelle sijaishuollon aikana on aina mustat silmänaluset...
Picture
0 Comments

Outo poliisikuulustelu 5.1.2016

1/5/2016

2 Comments

 
Maanantaina 4.1.2016 soitti kännykkääni naispuolinen poliisihenkilö, joka kutsui kuulusteluun loppiaisena 6.1.

Kun en innostunut päivästä, hänelle kävi myös seuraava päivä eli 5.1. Kun minusta oli aika hätäinen aikataulu, poliisihenkilö totesi, että jos en suostu tulemaan niin sitten voidaan kyllä noutaa sinne kuultavaksi. 

Aluksi ehdottomasti kiellettiin ja estettiin kuulustelun tallentaminen. 

Kuulustelu oli minusta aika omituinen. Kysyttiin kummallisia kysymyksiä mm. pelkääkö Jyly portaita taI vettä. Samoin jokaisesta ikivanhasta jäljestä tai arvesta,  mm. Jylyn olkapäässä kuulemma olevasta, kysyttiin mistä ne ovat tulleet. Kolme kai niitä oli mitä oli kirjattu lääkärintarkastuksessa. 

Minulla ei kuulemma ollut oikeutta saada tietää, mistä epäiltynä minua kuulusteltiin, piti vaan vastata kysymyksiin. 

Tietääkö joku, onko Suomessa tosiaan tämmöinen systeemi, ettei saa tietää, mistä epäiltynä kuulustellaan?

2 Comments

Mistä tavoittaa maailman johtajan?

1/1/2016

0 Comments

 
Puhelinkeskustelussa Jylyn kanssa sunnuntaina 1.1.2016:


Äiti: Keskiviikkona me tavataan sitten sun eskarin jälkeen.
Jyly: Mutta lähentäkää sitä aikaa!
Äiti: Ei me voida lähentää sitä kun sossutantat määrää sen. 
Jyly: Okei...
Äiti: Ne on ne kirotut sossutantat jotka määrää kuinka usein me saadaan tulla tapaamaan sua.Ne on semmosia.... Sossutantat on määränny semmoset päivät jolloin me saadaan tulla ja silloin me aina tullaan sinua tapaamaan. 
Jyly: Joo...
Äiti: Nii.Ja nyt se on sitte keskiviikkona eli pian me tullaan. Siihen ei oo pitkä aika.
Jyly: Joo. Mutta kuinka kauan kestää että menee sanomaan maailman johtajalle... ööö... lastensuojelutyöntekijöistä?
Äiti: Sinä haluaisit että maailman johtajalle sanottais niistä vai?
Jyly: Joo.
Äiti: Mitenkähän me saatais maailman johtajalle puhuttua että ne tekee ihan väärin... ja ne on sinulle inhottavia... Täytyy miettiä miten se onnistuis.
Jyly. voi vaikka pelästyttää niitä. Pitää vaikka tehdä ansa. 
Äiti: Ansa vai?!
Jyly: Joo. Semmonen kuoppa, ihan syvä kuoppa. 
Äiti: No mutta jätettäiskö ne sitten sinne kuoppaan?
Jyly: Joo-o.
Äiti: Ei semmosta saa tehdä. 
Jyly: Ai. Miksei?
Äiti: Noku ihmisille ei saa tehdä pahaa. Laki kieltää, sitte tulee poliisi. Jos niitä sattuu tai ne kuolee nälkään niin sit tulee poliisi ja joudutaan vankilaan. 
Jyly: Jaa...
Äiti: Ei se auta, ei voi tehä sillai. 
Jyly: Mmmm...hy.
Äiti: Täytys vaan sille maailman johtajalle saada puhua että nyt pitäis pistää sossutantat kuriin että sä pääset kotiin. 
Jyly:Joo. Sanokaa vaikka tänä vuonna. 
​Äiti: Yritetään... Se maailma  johtaja on kyllä vähän jännä juttu että sitä ei helposti löydä mutta kun nyt löytys joku johtaja.
Jyly: En tiiä kuka.... Mut varmasti Susannal [siis SOS-lapsikylän sijoitusperheen äidillä] on joku puhelin mistä näkee minne... mistä suunnasta pääsee minnekin.
Äiti: Nii.... niin varmaan. Ja minun tabletistakin näkee mistä suunnasta pääsee minnekin. 
Jyly: Joo.... että missä maailman johtaja on. 
Äiti: Nii-i, se on vaikee kysymys mutta nyt puhutaan taas vähä ikävistä asioista, ettei puhuta niistä vaan... mietitäänpäs sitä et sä pääset varmaan eskariin huomenna kun sä oot kerran terve jo. 
Jyly: Joo.
Äiti: Ja siellon kivaa.
...
Mutta Jyly ei heti siirtynyt iloisempiin aiheisiin vaan rupesi taas kerran murehtimaan, että sitten kun hän  lähtee, Susanna itkee. No mitäs siinä sitten muuta kuin kertomaan että Susanna on aina hänen ystävänsä ja niin pois päin.

Jyly ei viihdy sijaisperheessä kuten kotona, vaikka siellä varmaan on huostaanottajien Tuula Lahden ja  Raina Blomqvistin ihannoima SIISTI JA PUHDAS KOTI eikä "liikaa tavaraa" kuten omassa kodissa. Jyly ei ole onnellinen, hän on kyllästynyt kolmevuotiaaseen "sijaisveljeen" joka ei kasva sitten millään eikä osaa leikkiä. Sotkee leikkejä, lyö miekalla, tappelee... Jylyllä on naarmu otsassa, kaipa siitä pitää tehdä lastensuojeluilmoitus kun joka pikkuisesta ikivanhasta jäljestä Jylyn iholla jouduin poliisikuulusteluun... 

Kun Jylyn kiireellinen sijoitus tehtiin onnellisesta ja tyytyväisestä elämästä älyttömien ja perättömien sepittelyjen perusteella niin hän ei voi ymmärtää että häntä muka jostain Akselin "lastensuojelu" suojelee.

0 Comments

Huostaanottoperuste: Lapsen saatavilla vaarallisia esineitä

1/1/2016

0 Comments

 
Picture




Kuva: vaarallinen kirves jonka Jyly saattaisi pudottaa varpailleen. Muuta vaaraa siitä ei ole koska on lapsen käsiteltäväksi mahdottoman suuri ja painava ja se on myöskin tylsempi kuin esim. paistinlasta.

​

​Akselin lastensuojelun huostaanottoa koskevassa päätöksessä/hakemuksessa hallinto-oikeudelle:
" Kodissa esillä vaarallisia esineitä (mm. puukko. kirves, sytytin) joilla lapsi voi leikkiä vapaasti ja huoltajan mielestä niitä käsitellä."
​

YHDELLÄ kotikäynnillä kolmesta siis oli ollut sytkäri pöydänkulmalla, poismuuttanut tytär sen oli siihen sattunut käsistään laskemaan. Asiaa selviteltiin kotikäynnin jälkeen palaverissa lastensuojelun toimistolla: 
​Minkä "muiden" muassa? No niiden, joita ei ole havaittu koska niitä SAATTAA OLLA jossain hyllyissä. Mutta niidenhän piti olla esillä, niinhän  Akselin lastensuojelu  hallinto-oikeudelle ilmoittaa!

Vanha halpakaupan puukko oli pöydällä koska sitä oli käytetty hedelmäveitsenä. Lastensuojeluakselin mielestä mitkään keittiöveitset eivät saa olla kuusivuotiaan ulottuvilla. Normaaliperheessä ei keittiöveitsiä piilotella jos nuorin lapsi on kuusivuotias, ei meilläkään.


Hullu äiti antaa kuusivuotiaan leikkiä tulella vapaasti! Vai mikäs se Johannan mielipide oikeasti olikaan, jonka hän lastensuojeluakselin toimistolla 4.9.2015 selvitti Tuula Lahdelle ja Raina Blomqvistille? No tämä:
​"Tallenne  tekstiksi litteroituna: "Ei meil normaalisti ole sytkäreitä pitkin mutta se liittyi siihen kun hän (=aikuinen tytär) siivosi keittiötä. Et se että siel oli aika paljon tavaroita ympäriinsä. Et se että siellä oli tietyllä hetkellä sytkäri kun hän järjesteli paikkoja niin ei sillä oo mitään tekemistä normaali arkielämän kanssa. Sen lisäksi et jos Jyly haluaa jotain tulijuttuja, Jyly saa leikkiä tulella valvotusti, meillon nuotiopaikka pihalla ja jos hän haluu sytyttää kynttilöitä tai raapia tulitikkuja niin hän saa tehdä sitä, koska mullon kokemusta siitä että kun saa tehdä luvalla niin ei tarvi tehdä luvatta. Hän tietää sen että mitään tulia ei saa käsitellä kotona omin päin ettei talo pala."

Niin että tietää myös lapsi hyvin tarkkaan ettei saa tulivälineillä vapaasti leikkiä ja sen, että miksi. 

​Tämä on periaatteeni sen takia, että muistan kun itse 5- tai 6-vuotiaana tehtiin kavereiden kanssa nuotio kesähelteellä kanervakalliolle, olis voinut aiheutua siitä melkoinen metsäpalo. Samoin meidän naapurustossa asuva sijaishuoltolapsi kerran vuosia sitten leikki tulitikuilla, jotka oli tuonut, ja sytytti ruohikkopalon josta olisi voinut tulla pahempikin vahinko. 

​Kaikki keinot pitää käyttää kun huostaanotto on ensisijainen tavoite eikä viimesijainen toimenpide niinkuin lastensuojelussa kuuluisi olla.  Näin sitä näpsäkästi sumutetaan hallinto-oikeutta kirjaamalla hallinto-oikeudelle äidin sanomiset täsmälleen päinvastoin. Kun ei ole sitä lakia, joka kieltäisi viranomaisia valehtelemasta oikeudelle. 

0 Comments

    Bloggari:
    Johanna M,
    ​ Jylyn äiti jonka päivästä puuttuu tuhat hymyä ja sata naurua kun Jyly on  viety pois kodistaan

    Archives

    February 2016
    January 2016
    December 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Blogi