Akselin sosiaalihenkilöiden Tuula Lahden ja Raina Blomqvistin huostaanottoperusteluina ovat mm:
- Jylyllä ei riittävästi ikätovereiden seuraa
- äiti ei kykene huolehtimaan Jylyn kuntoutustarpeista (puheterapia ja toimintaterapia)
- lapsen ahdistus kun äidin toimesta lapsi on ollut tietoinen huostaanottoaikeista
- onko asunto riittävän lämmin talvella, lapsella riski sairastua infektioteuteihin
- lapsi käyttää kotona tietokonetta pelaamiseen täysin rajoittamatta
Kotona asuessa Jylyllä oli 7,5 tunnin päiväkotipäivä samanikäisten seurassa, siitä 4 h eskari ja päälle 3,5 tuntia vapaata toimintaa. Jylyllä oli eskarissa hänelle rakkaita ja tärkeitä ystäviä. Jyly oli pienryhmässä ja hänen kehitystarpeensa oli huomioitu henkilökohtaisessa opetussuunnitelmassa yhteistyössä Tyksin kuntoutusohjaajan kanssa, myös toimintaterapeutin palautteet huomioitu mm. Jylyn HOIKS-palaverissa 21.10.2015. Toimintaterapia oli käynnissä ennen huostaanottoa, esim. juuri kiireellisen sijoituksen päivänä Jylyllä toimintaterapiaa. Puheterapia oli vihdoin järjestynyt vaikka Akselin sossut eivät antaneet sen järjestymiseen tukitoimia äidin toistuvista pyynnöistä huolimatta eivätkä tehneet sosiaalihuoltolain mukaista palvelutarpeen selvitystä ja sen vaatimia toimenpiteitä. Palaverissa 23.10.2015 lastenpsykiatriassa todettiin, että päiväkodin näkökulmasta Jylyn tilanne on hyvä eikä sieltä tuotu esiin huolta Jylystä. Jyly käytti tietokonetta kotona kehittävästi ja interaktiivisesti enimmäkseen muuhun kuin pelaamiseen, minkä ansiosta Jylyllä on todettu vahvuuksina hyvä visuaalinen hahmotus. Hänelle oli myös kehittynyt jopa keskustelemiseen riittävä englanninkielen taito suppealla sanavarastolla.
Akselin sosiaalijohtajan Pirjo Junnilan vahvistaman kiireellisen sijoituksen seurauksena sijaishuollon aikana 16.11.2015 - 13.1.2016 eli kahden kuukauden aikana, Jylylle Akselin lastensuojelu Tuula Lahden ja Sanna Lindroosin toimeenpanemana on tarjonnut:
- 8 neljän tunnin eskaripäivää
- ikätovereiden seuraa sen lisäksi ilmeisesti vain yksi eskarikaverin vierailu sijaisperheessä. On kuulemma käyty leikkikentällä joskus sanoo sijaisperheen äiti, siellä varmaan talvella paljon kavereita... Sijaisperheessä juuri 3 vuotta täyttänyt taapero, johon Jyly on todella turhautunut kun se ei kasva eikä osaa leikkiä.
- useita rankkoja infektiotartuntoja
- ei yhtään kertaa toimintaterapiaa
- ei yhtään kertaa puheterapiaa
- jatkuva ahdistus huostaanotosta kun ei pääse vieläkään kotiin eikä Jyly ymmärrä mitään syytä siihen että sossut ovat kaapanneet hänet
- Jyly ei ole saanut käyttää sijaisperheessä tietokonetta lainkaan, hän vain pelaa pelikonsoleilla ja pelikoneella jollaista hänen käytössään ei kotona ollut koskaan
Jylyllä ei ole SOS-lapsikylässä sosiaalityöntekijää, joka huolehtisi hänen edustaan vaan hän on täysin Akselin huostasossujen armoilla. SOS-lapsikylän sosiaalityöntekijä Elisa Muurinen totesi, että he eivät millään tavalla puutu Jylyn asioihin/tilanteeseen, eivätkä keskustele niistä äidin kanssa, Jyly vain asuu ja elää SOS-lapsikylässä. Akselin huostasossujen sijoitus on ollut säilyttävää eikä Jylyn tarpeiden mukaista. Ja miksikäs ei, heillä on oikeus lapsen huonoon kohteluun, ei HEISTÄ voida tehdä lastensuojeluilmoituksia.
Pyysin joulukuun alussa lastenneurologiaa järjestämään palaverin, jossa oli tarkoitus käsitellä Jylylle sopivaa sijaishuoltopaikkaa ystäväperheessä jossa 5- ja 6-vuotiaat pojat. Jyly olisi voinut siellä asuessa jatkaa omassa eskarissaan. Toivoin että Tyks olisi suositellut sitä Jylyn kehityksen ja psyykkisen hyvinvoinnin turvaamiseksi parhaana vaihtoehtona mikäli perhe muuten olisi sijaisperheeksi sopiva.
Palaveri kutsuttiin koolle Tyksin lastenneurologian lääkäri Harri Arikan toimesta ja siellä oli ehdottamani sijaisperheen äiti myös paikalla. Mynämäen päivähoidon johtaja Santanen oli luvannut pitää Jylyn päiväkotipaikkaa odottamassa ainakin vuodenvaihteeseen asti, ettei anneta pois heti.
Akselin sossut olivat palaverissa mukana ja he ilmoittivat kylmästi että Jyly on ja pysyy siellä mihin he ovat päättäneet hänet sijoittaa eikä asiasta suostuttu enempää kesksutelemaan. Tyksin lastenpsykiatrian lääkäri Minna Karisalmen suuri huoli Jylyn kehitystarpeista ja psyykkisestä hyvinvoinnista sekä moneen kertaan toteamansa tyytyväisyys Jylyn hyvästä tilanteesta omassa eskarissa oli kadonnut siinä samassa kun Jyly oli kiikutettu Tyksin alueelta pois.
Jyly Metsäjätti, ihana ja kiva ja oikeasti tasapainoinen lapsi - kuten (asiallinen) sijaisperhe hehkuttaa - on tällä hetkellä pelkkää huostabisneksen materiaalia. Vailla mitään ihmis- ja perheoikeuksia, joihin Suomi on kansainvälisissä sopimuksissa sitoutunut ja laatinut niiden mukaisen lastensuojelulain - joka on pelkkä satukirja jolle epäkelvot sossut vaan nauravat.